20 weken zwanger

20 weken zwanger je bent nu op de helft van je zwangerschap. Lees alles over de symptomen en dingen welke je moet regelen.

Van harte gefeliciteerd, je hebt nu de mijlpaal van 20 weken zwangerschap bereikt, wat betekent dat je op de helft bent van je zwangerschapstraject. Gedurende deze 20 weken van je zwangerschap heeft je baby aanzienlijke groei doorgemaakt in vergelijking met de eerdere weken. Op het moment dat je 20 weken zwanger bent, wordt doorgaans de 20 weken echo uitgevoerd om de gezondheid en ontwikkeling van de baby te beoordelen. Tegelijkertijd gaan veel ouders aan de slag met de inrichting van de babykamer zodra ze 20 weken zwanger zijn.

Je baby tijdens 20 weken zwangerschap

Wanneer je 20 weken zwanger bent, ben je zwangerschap en heeft je baby een aanzienlijke groei doorgemaakt. Je baby weegt momenteel ongeveer 90 gram en meet zo’n 24 centimeter, wat vergelijkbaar is met de lengte van een wortel.

Wanneer je de mijlpaal van 20 weken zwangerschap bereikt, is de kans zeer groot dat je deze week voor het eerst de bewegingen van je baby kunt voelen. Tijdens deze periode is je baby buitengewoon actief en maakt hij of zij ongeveer 200 bewegingen per dag. Elke zwangere vrouw beschrijft het gevoel van de babybewegingen op haar eigen manier; sommigen vergelijken het met een zacht gerommel in de darmen, terwijl anderen het ervaren als het fladderen van een vlindertje in de buik.

Het is ook mogelijk dat je eerder dan bij 20 weken zwangerschap al bewegingen hebt gevoeld, of misschien heb je tot nu toe nog helemaal geen tekenen van beweging opgemerkt. Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is, en soms is geduld alles wat je nodig hebt als je deze week nog geen beweging hebt gevoeld.

Jij tijdens 20 weken zwangerschap

De mythe dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, is een fabeltje. Als je een gezond en gevarieerd dieet blijft volgen, hoef je je geen zorgen te maken dat je baby tekortkomt. Vanaf het moment dat je 20 weken zwanger bent kun je echter wel overwegen om iets meer te eten dan in de voorgaande weken van je zwangerschap. Dit komt doordat je op dat moment halverwege je zwangerschap bent, wat betekent dat je ongeveer 100 tot 300 extra calorieën per dag kunt gebruiken. Het toevoegen van slechts één extra boterham of een paar extra aardappelen aan je maaltijden kan al voldoende zijn om deze extra calorieën binnen te krijgen. Het is dus onverstandig om, zodra je 20 weken zwanger bent, plotseling veel ongezonde voeding te consumeren om aan je caloriebehoefte te voldoen.

Wat regelen als je 20 weken zwanger bent

Op het moment dat je 20 weken zwanger bent, is het gebruikelijk om een 20 weken echo te laten uitvoeren, om de gezondheid en ontwikkeling van je baby te controleren. Tegelijkertijd is dit vaak ook het moment waarop ouders beginnen met het klussen op de babykamer en hun andere kinderen voorbereiden op de komst van een nieuw broertje of zusje.

20 weken echo bij 20 weken zwangerschap

Bij 20 weken zwangerschap is het gebruikelijk om een 20 weken echo te laten uitvoeren. Tijdens de 20 weken echo wordt zorgvuldig gekeken naar de gezondheid en ontwikkeling van je baby in de baarmoeder. Een belangrijk aspect van deze echo is het screenen op mogelijke lichamelijke afwijkingen om vroegtijdig eventuele complicaties op te sporen.

Bovendien wordt er gecontroleerd of je baby tijdens de afgelopen 20 weken zwangerschap na verwachting is gegroeid. Eventuele groei-afwijkingen kunnen tijdig worden gedetecteerd en behandeld om een gezonde voortgang van de zwangerschap te garanderen. Daarnaast wordt bij de 20 weken echo ook de hoeveelheid vruchtwater gemeten die zich rondom je baby bevindt.

Na het ondergaan van de 20 weken echo kun je doorgaans vrijwel direct de resultaten verwachten. De kosten van de 20 weken echo vallen onder het basispakket dit zorgt ervoor dat deze belangrijke controle toegankelijk is voor alle zwangere vrouwen, ongeacht hun financiële situatie.

Het is mogelijk om tijdens de 20 weken echo ook het geslacht van je baby te zien. Het is daarom verstandig om van tevoren met je partner te overleggen of jullie dit willen weten.

Starten met de babykamer

Het is een veelvoorkomende keuze onder aanstaande ouders om te beginnen met de inrichting van de babykamer zodra de 20 weken zwangerschap is bereikt. Dit geeft je ruimschoots de tijd om de babykamer tijdig gereed te hebben. Houd hierbij ook rekening met de levertijd van de babymeubelen, want deze hebben doorgaans een langere levertijd in vergelijking met veel andere babyproducten.

Het is echter belangrijk om te realiseren dat je baby in de eerste paar maanden nog niet per se een eigen kamer nodig heeft. Het is volkomen acceptabel om je pasgeboren baby in jullie eigen slaapkamer te laten slapen. Veel ouders ervaren dit als een geruststellend en veilig idee, wetende dat hun baby in de nabijheid is gedurende de nacht. Bovendien kan het praktisch zijn als je ’s nachts voeding moet geven, omdat je zo snel bij de baby kunt zijn.

Niettemin is het wel een verstandige keuze om de babykamer klaar te hebben voordat de baby wordt geboren en dus te beginnen met klussen op het moment dat je 20 weken zwanger bent. Zodra de baby er is, blijft er namelijk vaak weinig tijd over voor kluswerkzaamheden.

Gezin voorbereiden als je 20 weken zwanger bent

Vaak wordt rond de 20 weken zwangerschap aan de andere kinderen in het gezin verteld dat er een broertje of zusje op komst is. Om je andere kleintjes voor te bereiden op deze verandering, kun je overwegen om ze mee te nemen naar de verloskundige voor een bezoekje of samen babyfoto’s te bekijken. Dit kan helpen om de aankomende toevoeging aan de familie voor hen tastbaarder en begrijpelijker te maken.

Bron: deverloskundige.nl