21 weken zwanger

21 weken zwanger, je bent inmiddels over de helft van je zwanegrschap.

Gefeliciteerd je bent 21 weken zwanger en inmiddels over de helft van je zwangerschap. In de afgelopen 21 weken van je zwangerschap heeft je baby al aanzienlijk veel groei doorgemaakt, en vanaf dit punt zal die groei alleen maar sneller verlopen. Deze versnelde groei betekent ook dat je buik sneller zal toenemen dan in de vroege stadia van je zwangerschap. Het tempo van deze groei kan zelfs zodanig zijn dat je last kunt krijgen van striae, ook wel bekend als groeistriemen.

Tijdens deze 21 weken zwangerschap beginnen veel ouders na te denken over de voedingsmethode die ze voor hun baby willen kiezen. Bovendien is dit een geschikt moment om interactie met je baby in de baarmoeder te starten, zoals praten tegen je baby of zelfs zachtjes zingen. Daarnaast zou dit de laatste gelegenheid kunnen zijn om samen met je partner op vakantie te gaan voordat de baby wordt geboren.

Je baby tijdens 21 weken zwangerschap

Wanneer je 21 weken zwanger bent, heeft je baby zich inmiddels ontwikkeld tot een lengte van 27 centimeter en een gewicht van 375 gram, wat ongeveer overeenkomt met de grootte van een granaatappel. Vanaf 21 weken zwangerschap begint je baby snel te groeien, met een toename van ongeveer 60 gram per week.

Op het moment dat je 21 weken zwanger bent, begint je baarmoeder meer uit te rekken om je baby voldoende ruimte te geven om te bewegen. Vanaf nu zou je ook je baby op diverse plaatsen in je buik kunnen voelen. Soms kun je je baby onderin of bovenin je buik voelen, terwijl dat op andere momenten links of recht in je buik is.

Meestal zul je de bewegingen van je baby in je buik het duidelijkst voelen op momenten waarop je zelf juist rustig zit of probeert te slapen. Dit gebeurt omdat de bewegingen die jij maakt je baby zachtjes heen en weer wiegen, wat een kalmerend effect heeft en ertoe leidt dat hij of zij in slaap valt. Het is fascinerend om te zien hoe de natuurlijke interactie tussen jou en je nog ongeboren kind zich ontwikkelt, zelfs voordat de geboorte plaatsvindt.

Jij tijdens 21 weken zwangerschap

Op het moment dat je 21 weken zwanger bent, heeft je baarmoeder zich al aanzienlijk naar boven uitgebreid en bereikt deze nu ongeveer de hoogte van je navel. De groei van je baarmoeder naar boven toe kan een effect hebben op je ademhaling doordat het je middenrif omhoog duwt. Als gevolg hiervan kunnen je longen enigszins worden beperkt in hun vermogen om volledig uit te zetten, waardoor je mogelijk af en toe kortademigheid ervaart. Deze kortademigheid is meestal een normaal en tijdelijk verschijnsel dat voorkomt op het moment dat je 21 weken zwanger bent.

Vanwege de snelle groei van je baby vanaf dat je 21 weken zwanger bent, kan het gebeuren dat je huid soms moeite heeft om deze groei bij te benen, wat kan leiden tot de vorming van zwangerschapsstriemen. Na de zwangerschap is het mogelijk dat deze zwangerschapsstriemen geleidelijk vervagen. Het is raadzaam om vanaf 21 weken zwangerschap je lichaam in te smeren met zwangerschapsolie, omdat dit kan helpen om je huid soepeler te maken en mogelijk de vorming van striemen te verminderen.

Wat regelen als je 21 weken zwanger bent

Met 21 weken zwangerschap, heb je nu de laatste helft van je zwangerschap bereikt, wat een goed moment is om vooruit te denken naar de voeding van je baby. Daarnaast kun je beginnen met het creëren van interactie met je baby in de baarmoeder, zoals praten of zachtjes zingen. Het is ook een overweging waard om de laatste vakantie samen met je partner te plannen voordat jullie gezin uitbreidt.

Keuze maken tussen borst of kunstvoeding

Het is verstandig om op het moment dat je 21 weken zwangers bent na te denken over de voedingsmethode die je straks voor je baby wilt kiezen. Overweeg of je kunstvoeding wil geven of juiste borstvoeding. Vaak wordt benadrukt dat borstvoeding gunstig is voor pasgeboren baby’s, maar het is belangrijk te begrijpen dat dit misschien niet voor iedereen haalbaar of gewenst is.

Het is wel belangrijk om te weten dat borstvoeding doorgaans geassocieerd wordt met een vermindering van het risico op het ontwikkelen van allergieën, zoals astma en eczeem.

Praten met je baby

Vanaf het moment dat je 21 weken zwanger bent kun je beginnen met communiceren met je baby in de baarmoeder. Dit kan eenvoudigweg betekenen dat je af en toe tegen je baby praat, een liedje zingt, of zelfs een kort verhaaltje vertelt. Door dit te doen, kan je baby langzaam maar zeker vertrouwd raken met de klanken van je stem, wat een geruststellende ervaring kan zijn voor hem of haar.

De voordelen van dit vroege contact in reiken zelfs verder dan de baarmoeder. Na de geboorte kan je baby de herkenning van je stem behouden, wat kan helpen bij het kalmeren en troosten van je pasgeboren kind. Het is een prachtige manier om vanaf dat je 21 weken zwanger bent een band te creëren en een gevoel van vertrouwdheid tussen jou en je baby op te bouwen nog voordat hij of zij ter wereld komt.

Op vakantie als je 21 weken zwanger bent

Wanneer je 21 weken zwanger bent, is dit een gunstig moment om nog even op vakantie te gaan. Je buik zit waarschijnlijk nog niet in de weg en je voelt je over het algemeen energieker dan tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Als je van plan bent om tijdens je vakantie lange afstanden te rijden, is het echter verstandig om regelmatig pauzes in te lassen, zodat je de kans krijgt om je benen te strekken. Dit kan helpen voorkomen dat je last krijgt van gezwollen benen als gevolg van langdurig zitten, wat veel voorkomt onder zwangere vrouwen welke 21 weken zwanger zijn.

Bij het plannen van je vakantie is het vanzelfsprekend belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Het kan voorkomen dat voor bepaalde landen vaccinaties vereist zijn, die mogelijk niet compatibel zijn met je 21 weken zwangerschap. Vergeet ook niet om je zorgverzekering te controleren om te zien of bepaalde kosten, zoals medische behandelingen of vroeggeboorte in het buitenland, worden gedekt.

Het is raadzaam om alles te bespreken met je verloskundige voordat je vertrekt en haar telefoonnummer bij je te hebben, zodat je altijd gemakkelijk contact kunt opnemen als je vragen hebt of in geval van onverwachte situaties tijdens je 21 weken zwangerschap.

Bron: deverloskundige.nl