22 weken zwanger

22 weken zwanger, je bent inmiddels over de helft.

Gefeliciteerd, je bent nu 22 weken zwanger. In deze afgelopen week heeft je baby een aanzienlijke groei doorgemaakt, en je zult ook merken dat je lichaam nu je 22 weken zwanger bent echt veranderingen ondergaat. Je hebt nu de mogelijkheid om te overwegen om de 22-wekenprik te nemen, waardoor je baby voor de geboorte alvast wordt gevaccineerd. Nu je 22 weken zwanger bent is dit het juiste moment om met je werkgever te overleggen over je zwangerschapsverlof.

Je baby tijdens 22 weken zwangerschap

Jouw baby is de afgelopen dagen weer aanzienlijk gegroeid. Op 22 weken zwangerschap meet je baby ongeveer 28 centimeter en weegt hij of zij 450 gram, wat overeenkomt met de grootte van een koolraap.

Op 22 weken zwangerschap begint ook het hoofdhaar sneller te groeien evenals de wenkbrauwharen en wimpers van je baby. Ook worden de smaakpapillen enigszins ontwikkeld tijdens de 22 weken zwangerschap. Je baby kan vanaf nu dus al een beetje proeven. Voedingsstoffen die jij eet komen via het vruchtwater bij je baby, dus genoeg reden om extra gezond te eten.

Op het moment dat je 22 weken zwanger bent, zul je merken dat je baby buitengewoon actief is, zelfs nog actiever dan in de voorgaande week. Net als in de voorgaande week, lijkt je baby het meest actief te zijn op het moment dat jij rust neemt. Wanneer jij in beweging bent, wordt je baby namelijk in slaap gewiegd.

Soms kan het echter lastig zijn om zelf in slaap te vallen wanneer je baby op dat moment erg actief is. Ondanks deze uitdaging is het belangrijk om intens te genieten van deze bijzondere momenten.

Jij tijdens 22 weken zwangerschap

Vanaf het moment dat je 22 weken zwanger bent, zul je echt merken dat je buik begint te groeien. Het is normaal om vanaf deze fase ongeveer een pond per week aan te komen tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om te beseffen dat gewichtstoename een natuurlijk onderdeel is van de 22 weken zwangerschap. Het is absoluut niet aan te raden om te proberen af te vallen, aangezien dit schadelijk kan zijn voor je baby. Schadelijke stoffen die opgeslagen zijn in vetweefsel kunnen in de bloedbaan terechtkomen en uiteindelijk ook bij je baby belanden.

Maak je dus geen zorgen over je gewicht, na de zwangerschap heb je voldoende tijd om weer je streefgewicht te bereiken. Als de kilo’s echter te snel toenemen, overweeg dan eens je eetgewoonten te bekijken. Het is mogelijk dat je te vaak ongezonde tussendoortjes eet.

Wat regelen als je 22 weken zwanger bent

Het moment dat je 22 weken zwanger bent zijn er verschillende zaken waar je over moet nadenken. Een van deze overwegingen is de 22-wekenprik. Neem deze week de tijd om na denken en raadpleeg je verloskundige voor informatie over zowel de voordelen als nadelen.
Onthoud dat de 22-wekenprik bij voorkeur wordt toegediend in de 22e of 23e week van je zwangerschap.

Bovendien kun je het gesprek aangaan met je werkgever tijdens op het moment dat je 22 weken zwanger bent om het zwangerschapsverlof te bespreken.

22 weken prik

Wanneer je 22 weken zwanger bent, heb je de keuze om de 22-wekenprik te nemen. Deze vaccinatie biedt bescherming aan je pasgeboren baby gedurende de eerste maanden tegen kinkhoest. Het werkt door de productie van antistoffen in jouw lichaam te stimuleren, die vervolgens via de placenta aan je baby worden doorgegeven.

Kinkhoest kan ernstige gevolgen hebben voor je pasgeboren baby, waaronder longontsteking, hersenschade en in het ergste geval zelfs overlijden. Per jaar worden er ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met kinkhoest.

Als je besluit om de 22-wekenprik te nemen, wordt het sterk aanbevolen om dit te doen wanneer je 22 weken zwanger bent. Op deze manier heeft je baby al voldoende antistoffen, zelfs als hij onverwacht eerder wordt geboren.

Zwangerschap verlof

Wanneer je aan het werk bent, heb je recht op zwangerschapsverlof. Het wordt aangeraden om dit verlof aan te vragen bij je werkgever rond het moment dat je 22 weken zwanger bent.

In totaal heb je recht op een zwangerschapsverlof van 16 weken, maar dit kan onder bepaalde omstandigheden oplopen tot maximaal 18 weken. Het is verplicht om minimaal 4 weken vóór de daadwerkelijke uitgerekende datum met je verlof te starten, maar je hebt ook de mogelijkheid om dit 6 weken voor je uitgerekende datum te laten ingaan. Na de bevalling heb je altijd recht op 10 weken verlof mits het maximale van 18 weken niet overschreden wordt.

Zelfs wanneer je een eigen bedrijf hebt, kom je in aanmerking voor een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Deze uitkering kun je aanvragen bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).

Genieten van elkaar tijdens je 22 weken zwangerschap

In deze bijzondere fase van 22 weken zwangerschap is het belangrijk om als partners extra aandacht aan elkaar te besteden. Na de bevalling zullen jullie immers een geheel nieuw hoofdstuk in jullie leven beginnen. Het is een tijd om te koesteren en te genieten van de intieme momenten die jullie samen delen in deze bijzonder tijd dat je 22 weken zwanger bent. Neem de gelegenheid om samen leuke dingen te doen of kijk alvast samen welke babyartikelen je nog nodig hebt. Dit zal jullie band versterken en helpen om samen de uitdagingen en vreugdevolle momenten van het ouderschap te omarmen.

Bron: deverloskundige.nl