23 weken zwanger

23 weken zwanger je bent ruim over de helft van je zwangerschap. Opweg naar de geboorte van je baby.

Van harte gefeliciteerd! Elke week brengt je dichter bij de langverwachte komst van je baby. Nu je 23 weken zwanger bent, begin je duidelijk te voelen dat er iets prachtigs in je groeit. Je baby ontwikkelt zich in een razendsnel tempo en sommige fascinerende mijlpalen worden al bereikt. Bij 23 weken zwangerschap heeft je baby bijvoorbeeld al de capaciteit ontwikkeld om zelfstandig te ademen.

Nu je de 23 weken zwangerschap hebt bereikt, zijn er enkele praktische aspecten die je kunt overwegen, zoals het partnerverlof regelen en het eventueel kiezen van een naam voor je baby als dat nog niet is gebeurd.

Je baby tijdens 23 weken zwangerschap

Op 23 weken zwangerschap is je baby al 29 centimeter lang en weegt 500 gram, wat vergelijkbaar is met de grootte van een maiskolf.

Wanneer je 23 weken zwanger bent, heeft je baby al de capaciteit ontwikkeld om zelf adem te halen. Het belangrijkste is echter dat je baby op dit moment nog geen lucht inademt, maar in plaats daarvan het vruchtwater in en uit de longen laat stromen om te oefenen voor de uiteindelijke ademhaling. Dit oefenproces is ook essentieel voor de rijping van de longetjes.

Ook heeft je baby tijdens de 23 weken zwangerschap al de mogelijkheid om dingen vast te grijpen. Soms zal je baby zijn eigen voetjes of het andere handje vastpakken. Het kan ook gebeuren dat je baby de navelstreng grijpt, maar maak je geen zorgen, want je baby kan deze niet dichtknijpen

Jij tijdens 23 weken zwangerschap

Wanneer je 23 weken zwanger bent, kan het voorkomen dat je al een beetje melk uit je borsten ziet lekken. Dit fenomeen wordt veroorzaakt doordat je borsten zich voorbereiden op de aanstaande borstvoeding. Als gevolg hiervan kan er af en toe een kleine hoeveelheid voormelk of colostrum uit je tepels worden afgescheiden. Het is echter belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van voormelk op dit moment nog geen voorspelling doet over het succes van borstvoeding geven na de geboorte van je baby. De daadwerkelijke borstvoeding begint pas echt nadat je baby is geboren.

Wat regelen als je 23 weken zwanger bent

De geboorte van je baby komt snel dichterbij, want je bent al 23 weken zwanger. In deze fase van je zwangerschap is het van belang om alvast na te denken over de naam voor je baby. Dit geeft je de gelegenheid om zorgvuldig de perfecte naam te kiezen, zonder dat het een overhaaste beslissing wordt. Bovendien is dit een bijzondere en betekenisvolle taak waar jullie als ouders samen van kunnen genieten.

Het is eveneens een goed moment voor je partner om het partnerverlof te regelen bij zijn werkgever, nu je 23 weken zwanger bent. Het partnerverlof is een waardevolle periode waarin je partner de kans krijgt om bij de geboorte en de eerste dagen met jullie baby te zijn, en om jou te ondersteunen bij de zorg voor jullie kindje.

Partnerverlof regelen bij 23 weken zwangerschap

Nu je 23 weken zwanger bent, is het belangrijk om ook voor je partner de nodige voorbereidingen te treffen met betrekking tot het verlof rondom de geboorte. Je partner heeft recht op een week aan geboorteverlof, dat vaak ook wel kraamverlof wordt genoemd. Dit verlof is van groot belang, omdat het je partner de gelegenheid biedt om betrokken te zijn bij de eerste dagen na de geboorte en te ondersteunen bij de zorg voor de nieuwe baby.

Daarnaast heeft je partner de mogelijkheid om gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling gebruik te maken van het zogenoemde wiegverlof. Het is essentieel om te weten dat dit verlof minimaal 4 weken voor de daadwerkelijke ingangsdatum moet worden aangevraagd. Daarom is het verstandig om het wiegverlof te regelen op het moment dat je 23 weken zwanger bent, voor het geval je baby eerder dan verwacht wordt geboren.

De duur van het geboorteverlof is afhankelijk van het aantal uren dat je partner normaal gesproken per week werkt. Het kan maximaal 5 keer het aantal uren zijn dat je partner normaal per week werkt. Het goede nieuws is dat deze uren niet aaneengesloten hoeven te worden opgenomen, wat betekent dat ze kunnen worden gespreid over de eerste 6 maanden na de bevalling. Dit biedt jullie als ouders de flexibiliteit om het verlof op een manier te benutten die het beste past bij jullie situatie en de behoeften van de nieuwe baby.

Naam bedenken

Als je de 23e week van je zwangerschap hebt bereikt en nog geen naam hebt gekozen voor je baby, is het een goed moment om samen op zoek te gaan naar een mooie en betekenisvolle naam. Het kiezen van een naam is een uiterst persoonlijke en belangrijke beslissing, omdat deze naam de identiteit van je kindje zal dragen. Het is daarom verstandig om uitgebreid te overleggen wanneer je 23 weken zwanger bent en openlijk met elkaar te overleggen om de beste keuze te maken.

Als jullie er nog steeds niet uit zijn, zelfs nu je al 23 weken zwanger bent, zijn er nog verschillende mogelijkheden om een geschikte naam te vinden voor jullie aanstaande kindje. Een van de opties is om een namenboek aan te schaffen of online te zoeken naar namen die aansluiten bij jullie smaak en betekenissen die voor jullie belangrijk zijn. Bedenk dat het mogelijk is dat je kindje eerder wordt geboren dan de verwachte 40 weken van je zwangerschap, dus het is belangrijk om serieus te overwegen en actie te ondernemen tijdens de 23 weken zwangerschap.

Bron: deverloskundige.nl