27 weken  zwanger

27 weken zwanger, weer een stapje dichter bij de bevalling.

Gefeliciteerd! Je bent bijna in het derde trimester van je zwangerschap aangekomen, nu je 27 weken zwanger bent. In deze fase kunnen enkele zwangerschapskwaaltjes weer de kop opsteken, mocht je ze nog niet hebben ervaren. Daarnaast wordt vaak een bloedonderzoek uitgevoerd op het moment dat je 27 weken zwanger bent. Het is ook een goed moment om te overdenken of je tevreden bent met je verloskundige.

Je baby tijdens 27 weken zwangerschap

Op het moment dat je 27 weken zwanger bent, heeft je baby een lengte van ongeveer 36 centimeter en weegt hij ongeveer 860 gram. Dit is vergelijkbaar met de grootte van een bloemkool.

Rond de 27 weken zwangerschap kan je baby vaak de hik krijgen. Hoewel deze hikschokjes misschien vreemd aanvoelen voor jou, is het eigenlijk heel normaal. Bijna alle baby’s ervaren dit in de baarmoeder. Maak je geen zorgen, het is onschadelijk en veroorzaakt geen ongemak voor je baby, voor zover we weten.

Op het moment dat je 27 weken zwanger bent, is het mogelijk om een echt contactmoment met je baby te ervaren. Wanneer je ontspannen op bed of de bank ligt en zachtjes met je hand over je buik strijkt op een vaste plek, kun je voelen dat je baby naar je hand toe beweegt. Dit kan misschien niet meteen de eerste keer lukken, maar neem de tijd en herhaal dit vanaf het moment dat je 27 weken zwanger bent. Met wat geduld en oefening zul je uiteindelijk dat bijzondere contact met je baby kunnen ervaren.

Jij tijdens 27 weken zwangerschap

Op het moment dat je 27 weken zwanger bent kunnen enkele zwangerschapskwaaltjes optreden. Veel zwangere vrouwen ervaren bijvoorbeeld couperose, wat gesprongen adertjes in het gezicht zijn. Helaas kun je hier weinig aan doen, en ze verdwijnen meestal na de zwangerschap vanzelf.

Een ander ongemak dat zich kan voordoen rond de 27 weken zwangerschap, is het makkelijker afbreken van nagels als gevolg van hormonale schommelingen in het lichaam. Om dit tegen te gaan, kun je overwegen om nagelversterkende crème te gebruiken of te kiezen voor verstevigende nagellak.

Bovendien kunnen veel vrouwen op het moment dat ze 27 weken zwanger zijn last krijgen van een blaasontsteking. Dit kun je herkennen aan frequenter plassen en pijn bij het plassen. Dit komt doordat je immuunsysteem tijdens deze periode veranderingen ondergaat en je gevoeliger bent voor infecties. Voldoende water drinken kan helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen.

Wat regelen als je 27 weken zwanger bent

Wanneer je 27 weken zwanger bent, staat er een bloedonderzoek op de planning. Dit is ook een goed moment om overwegen of je tevreden bent met je verloskundige. Bedenk dat zij een essentiële rol zal spelen bij je bevalling, dus het is belangrijk dat je je volledig op je gemak voelt met haar.

Bloedonderzoek

Rond deze tijd wordt gecontroleerd of er antistoffen in jouw bloed zijn en wat de rhesus D-factor van de baby is. Als deze positief is, krijg je rond 30 weken een anti-D injectie om te voorkomen dat je lichaam antistoffen tegen het bloed van de baby gaat maken. Dit vermindert het risico voor je baby en eventuele toekomstige zwangerschappen met een rhesus D-positief kind. Na de bevalling krijg je binnen 48 uur opnieuw anti-D om dezelfde reden. Helaas is er geen injectie voor vrouwen met een rhesus c-negatieve bloedgroep. Voor meer informatie kun je de website van het RIVM raadplegen.

Je verloskundige

Ben je nog steeds tevreden met je verloskundige nu je 27 weken zwanger bent, zoals in het begin van je zwangerschap? Het is goed om te weten dat je altijd de mogelijkheid hebt om van verloskundige te veranderen als je niet helemaal tevreden bent. Elke verloskundige praktijk is uniek en het is essentieel voor je gevoel van veiligheid en vertrouwen om een verloskundige te hebben waar je je op je gemak voelt en die goed bij jou past. Je hebt dus altijd de vrijheid om hierin een keuze te maken, ondanks dat je al 27 weken zwanger bent.

Bron: deverloskundige.nl