28 weken zwanger

28 weken zwanger, de laatste week van je 2e trimster. Ontdek de groei en de ontwikkeling van je baby bij 28 weken zwangerschap.

Gefeliciteerd, je bent weer een weekje dichter bij je bevalling gekomen nu je 28 weken zwanger bent. Tijdens deze fase van je zwangerschap ondergaat het lichaam van je baby aanzienlijke veranderingen. Je gaat nu je 28 weken zwanger bent richting de derde trimester van je zwangerschap, wat betekent dat je mogelijk opnieuw te maken krijgt met enkele vervelende zwangerschapskwaaltjes.

Daarnaast zijn er enkele belangrijke zaken om te overwegen als je dat nog niet hebt gedaan op het moment dat je 28 weken zwanger bent. Dit omvat bijvoorbeeld het uitzoeken van geboortekaartjes en het controleren of je al een bevestiging van je kraambureau hebt ontvangen. Het zijn stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op de komst van je baby en de naderende bevalling.

Groei en ontwikkeling van je baby bij 28 weken zwangerschap

Wanneer je 28 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 37 centimeter en weegt ongeveer 1000 gram, wat overeenkomt met de grootte van een aubergine.

Gedurende de afgelopen 28 weken van je zwangerschap maakte je baby een opvallende groei door. Tot nu toe was het hoofdje van je baby relatief groter dan het lichaam, nu bij 28 weken zwangerschap heeft het lichaam van je baby aanzienlijk ingehaald, waardoor de verhoudingen meer in lijn zijn met hoe je baby eruit zal zien bij de geboorte. Dit is een spannende mijlpaal in de groei van je kleintje, en het betekent dat zijn of haar lichaam zich steeds meer begint voor te bereiden op het leven buiten de baarmoeder.

Het spijsverteringskanaal van je baby heeft zich ook al goed ontwikkeld tegen de tijd dat je 28 weken zwanger bent. Je baby begint met de daadwerkelijke ontwikkeling van zijn smaakpapillen. Dit betekent dat hij of zij begint te proeven en te reageren op de smaken van het vruchtwater, wat een unieke fase is in de prenatale ontwikkeling.

Vanaf week 28 begint het kraakbeen van je baby geleidelijk te verbenen, waardoor de botten al behoorlijk stevig worden. Het schedeltje blijft echter nog zacht genoeg om soepel door het geboortekanaal te kunnen bewegen tijdens de bevalling.

Jij bij 28 weken zwangerschap

Als je 28 weken zwanger bent, bevind je je in de laatste week van het tweede trimester. Het tweede trimester staat erom bekend dat de meeste zwangere vrouwen relatief weinig last hebben van zwangerschapsklachten. Naarmate je het derde trimester nadert, kunnen er echter weer meer zwangerschapskwaaltjes optreden.

Vanaf de 28 weken zwangerschap zou je wellicht een bepaald patroon kunnen opmerken in de bewegingen van je baby. Probeer het bewegingspatroon van je baby te herkennen, en onthoud dat de kracht en hoeveelheid bewegingen van baby tot baby en van zwangere vrouw tot zwangere vrouw kunnen verschillen. Als je merkt dat de bewegingen plotseling sterk veranderen, bijvoorbeeld als je deze veel harder of zachter worden, of als je veel meer of juist minder bewegingen voelt dan normaal, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige. Het is altijd beter om eventuele zorgen te bespreken en ervoor te zorgen dat alles in orde is met je baby.

Het kan voorkomen dat er een bruine streep verschijnt die van je navel naar beneden loopt als je 28 weken zwanger bent. Dit staat bekend als een zwangerschapsstreep en wordt veroorzaakt door pigmentophoping. Na de zwangerschap zal deze streep geleidelijk vervagen. Het kan ook op andere delen van je lichaam voorkomen.

Wat regelen bij 28 weken zwangerschap

Als je 28 weken zwanger bent, heb je hoogstwaarschijnlijk al een bevestiging ontvangen van je kraamzorg. Indien dit nog niet het geval is, is het verstandig om contact op te nemen met het kraamzorgbureau om te verifiëren of de inschrijving correct is verlopen. Bovendien is deze periode van je zwangerschap een geschikt moment om te beginnen met het uitzoeken van geboortekaartjes.

Geboorte kaartjes uitzoeken

Als je nog niet hebt gekeken naar geboortekaartjes, is dit een goed moment om dat te doen nu je 28 weken zwanger bent. Je kunt eenvoudig online je eigen kaartje ontwerpen en bestellen. Denk ook na over welke informatie je op het kaartje wilt vermelden. Veel ouders kiezen ervoor om naast de naam van hun baby ook het geboortegewicht, de lengte, geboortedatum en -tijd op het kaartje te zetten. Houd er rekening mee dat je de kaartjes nog niet kunt bestellen op het moment dat je 28 weken zwanger bent, maar pas nadat je baby is geboren.

Naast het uitzoeken van de kaartjes, is het ook handig om na te bedenken naar wie je deze kaartjes gaat versturen. Door een lijst te maken van de mensen naar wie je de geboortekaartje wilt sturen, inclusief hun namen en adressen, kun je ervoor zorgen dat je niemand vergeet en weet je precies hoeveel kaartjes je nodig hebt. Mocht je na de geboorte van je baby niet in staat zijn om de kaartjes zelf te versturen, dan kun je overwegen om deze taak aan een familielid of vriend toe te vertrouwen.

Kraamzorg

Ruim voordat je de 28 weken zwangerschap hebt bereikt, heb je waarschijnlijk al de kraamzorg geregeld. Normaal gesproken zou je hiervan een bevestiging moeten hebben ontvangen. Als dat niet het geval is, is het verstandig om direct contact op te nemen met het kraamzorgbureau waarbij je je hebt aangemeld. Meestal wordt de intake van de kraamzorg rond de 30e week van je zwangerschap ingepland.

Het regelen van kraamzorg is een namelijk een belangrijke stap in je voorbereiding op de komst van je baby. De kraamvrouw zal je ondersteunen en begeleiden tijdens de eerste dagen na de geboorte, en er voor zorgen dat zowel jij als je baby de beste zorg en aandacht krijgen. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat alles op dit gebied op tijd geregeld is, zodat je met vertrouwen kunt uitkijken naar de laatste weken van je zwangerschap en de komst van je kleintje.

Bron: deverloskundige.nl